fredag 13 september 2019

Fenomenologi och balett

Mer verklig än verkligheten är titeln på Lovisa Andréns föreläsning om den franske filosofen Maurice Merlau-Ponty och hans läsning av Proust. Denne fenomenolog såg en latent filosofi i Prousts verk; en filosofi som undersöker hur den levda världen blir verklig för oss när vi skapar språkliga uttryck för den. Lovisa Andrén är fil dr i filosofi och disputerade på avhandlingen "Litteratur och erfarenhet i Merleau-Pontys läsning av Proust, Valéry och Stendahl".

Tid: Lördagen den 5 oktober kl. 13.00 
Plats: Konstakademiens hörsal (plan 2) på Fredsgatan 12.
Alternativ ingång finns på Jakobsgatan 27 C för den som behöver använda hiss. Närmaste tunnelbana till Konstakademien är Kungsträdgården och T-centralen. Ett flertal bussar stannar även vid Tegelbacken och vid Karl XII:s torg.

Inträde medlem: 50 kr
Icke medlem: 70 kr
Betalning sker med kontanter eller via swish och det kommer att finnas vin, kaffe och
smörgåsar att köpa i kaféet.


Maurice Merlau-Ponty (1908-61) 


Ur Roland Petits balett

I samarbete med Dansmusei vänner bjuder vi lite senare i månaden in till Dansmuseet för filmvisning av den franske koreografen Roland Petits balett Proust ou Les intermittences du Coeur: "Proust eller kärlekens växlingar". Det är en föreställning i två akter och tretton tablåer som framförs av Franska nationalbaletten i en inspelning från 2007, med musik av Hahn, Saint-Saëns, Debussy, Franck, Beethoven och Wagner. Balettens längd är en timme och fyrtiotvå minuter. Filmen introduceras av Peter Stenson, fil kand i dansvetenskap och medlem i såväl Marcel Proust-sällskapet som Dansmusei vänner.

Tid: Tisdagen den 22 oktober kl. 18:00
Plats: Dansmuseet, Drottninggatan 17

OSA senast den 15 oktober till lotta.zacharias@comhem.se eller 070-759 08 35. Skriv gärna i ämnesraden: DMV 22 oktober.

Närmaste tunnelbana eller busstation till Dansmuseet är T-centralen.

Inträde medlem: 50 kr
Icke medlem: 70 kr
Betalning sker med kontanter eller via swish.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar