lördag 20 maj 2017

Görel Cavalli-Björkman om Vermeer och Proust

Den 9 september 2017 gästas Marcel Proustsällskapet av Görel Cavalli-Björkman som talar om Vermeer, en konstnär som var betydelsefull för Proust och som förekommer på ett prominent sätt  i Prousts romanverk.

Kan du hitta den gula murytan? Kom till föredraget den 9 september!

Görel Cavalli-Björkman har varit förste intendent och föreståndare för avdelningen för måleri och skulptur vid Nationalmuseum samt forskningschef därstädes. Hon är i år aktuell med två böcker: Kvinna i avantgardet: Sigrid Hjertén - liv och verk och Falskt eller äkta?: detektivarbete på konstmuseet.

Alla som läst På spaning efter den tid som flytt känner till "den gula murytan" som syftar på en detalj i Vermeers "Utsikt över Delft". (Se bl.a. i femte delen av På spaning ..., s. 197 ff.) Denna målning blir i Prousts roman den sista som den fiktive författaren Bergotte ser i sitt liv; han segnar ner framför tavlan, tillfälligt utställd i Paris, yttrande efter att ha sett den "gula fläcken": "Så skulle jag ha skrivit. Mina senaste böcker är för torra; det hade behövts flera lager av färg för att själva frasen skulle få samma lödighet som denna lilla gula muryta."

Såväl medlemmar som andra intresserade hälsas hjärtligt välkomna till ABF-huset kl 14. Medlemmar betalar 50 kr i entré, icke-medlemmar 80 kr. Man kan också bli medlem i sällskapet på plats. Efter föredraget blir det sedvanligt mingel med förfriskningar för den som så önskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar