måndag 26 december 2011

Fransk konst som Proust valde


Här visar vi några av de målningar Proust valde ut när han den 24 januari 1920 blev tillfrågad av tidskriften L'Opinions om vilka åtta konstverk på Louvren han skulle välja ut som representanter för fransk konst. Av Monet valde han Les Falaises d'´Etreat, ett motiv som Monet sin vana trogen målat flera gången, här återfinns en målning från Musée d'Orsay.

Manets Olympia var en annan favorit, också den finns i dag på Musée d'Orsay.Millets Printemps kan man betrakta länge så här i december.

Av Chardin valde Proust tre målningar, ett självporträtt, ett porträtt av Mme Chardin och ett stilleben. Klicka på Chardin för att se ett självporträtt med glasögon som finns på Louvren.

Delacroix förekommer på listan (som alternativ till Renoir eller Corot!) med Barque de Dante också kallad Dante och Vergilius i helvetet.

Och så en Watteu. Här föreslog Proust L'indifférent eller L'Émbarquement. Den senare återges här.
I senaste nyhetsbrevet för januari 2012 står något om bakgrunden till denna lista. Nästa möte i sällskapet äger rum på Moderna Museet med en specialvisning av Turner, Monet och Twombly den 12 januari kl. 16.30.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar