måndag 12 oktober 2020

Tusen och en natt och Proust

 



På grund av Coronapandemin ställdes årsmötet in. Mötespunkterna avhandlades i stället digitalt. Alla medlemmar fick information om detta och möjlighet att komma med synpunkter. Informationen om årsmötet nedan står dock kvar för kännedom. Vi återkommer med nytt datum för Jonathan Moréns föredrag nästa år. 

Alla medlemmar har fått kallelse till årsmötet 2020 den 7 november per mejl eller post. Eftersom det är begränsat antal deltagare på grund av coronapandemin är det obligatorisk anmälan. Se nedan. Efter årsmötet välkomnar vi Jonathan Morén, fil. dr. i semitiska språk vid Uppsala universitet, som kommer att hålla ett föredrag om Tusen och en natt och Marcel Prousts förhållande till denna mer än tusen år gamla sagosamling. Den nämns vid några tillfällen i På spaning efter den tid som flytt och i den sista delen, Den återfunna tiden, är det just den berättaren jämför sitt eget kommande verk med. Han skriver: 

”Boken skulle kanske bli lika lång som ’Tusen och en natt’, men helt annorlunda. När man älskar ett verk skulle man visserligen vilja åstadkomma något som är likadant, men man måste offra stundens kärlek och inte tänka på vad man helst skulle vilja, utan på sanningen, som inte frågar efter ens önskningar utan tvärtom förbjuder en att tänka på dem. Endast om man följer sanningen kan man ibland råka möta det som man lämnat bakom sig; det kan hända att man, just genom att glömma dem, skriver en annan tids ’Arabiska sagor’ eller Saint-Simons ’Memoarer’.” 

Föranmälan till årsmöte och efterföljande föredrag: Mejla till emi.zawall@gmail.com eller ring på telefon 0735-516134 och hör gärna av er före mötet om ni får förhinder. Detta gäller, som ovan nämnt, även för det efterföljande föredraget. 

Tid och plats: Lördagen den 7 november kl. 13 i Konstakademiens hörsal (plan 2) på Fredsgatan 12 i Stockholm. En alternativ ingång med tillgång till hiss finns på Jakobsgatan 27 C. Närmaste tunnelbana är Kungsträdgården och T-centralen. Ett flertal bussar stannar även vid Tegelbacken och vid Karl XII:s torg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar